30 Ağustos 2015 Pazar

Ayranlı Köfte

İftara 2 sene sonra gelecek bi misafirimiz vardı. Kendisi ağzının tadını bilir Malatya yöresine ait bi yemek olan ekşili köftelerden istedi.Çok uğraştırıcı ama farklı güzel bi lezzet...

Dün yapılan iftarın tariflerini yazacağım.

Ayranlı Köfte:

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ince sarı bulgur
  • 1 su bardağı su (ıslatmak için)
  • Yarım su bardağı un
  • 1 silme  tatlı kaşığı tuz
  • yoğururken eklemek için yarım çay bardağı su
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta 1 yemek kaşığı dolusu un
  • Tuz
  • 3 tane iri boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • Toz kırmızı biber
  • 1 demet asma yaprağı taze veya salamura fark etmez (salamuranın tuzunu almayı unutmayın) 
Yapılışı:

Bulguru su ile ıslatın. 1 saat bekletin.Unu ekleyin. Su ilave ederek özleşene kadar yoğurun.Yapraklarınız eğer taze değil ise rengini kaybedene kadar haşlayın.Yaprak sarma yapar gibi fakat daha ince hamur kullanarak sarın.Yapraklarınız bitince sıkıca tencereye yerleştirip üzerine 1 parmak geçecek kadar su ilave edin.Az tuz ekleyin. Kapağını kapatıp yaprak yumuşayana kadar pişirin.Soğanları yemeklik doğrayın. Zeytinyağında kısık ateşte pembeleşene kadar kavurun. En son tereyağını ekleyin. Köpürünce, kırmızı biberini atıp ocaktan alın.Diğer tarafta, ayrı bir tencerede erik ekşisi, yoğurt, un ve yumurtayı çırpıp üzerine 2 su bardağı da su ilave edin.Kaynayana kadar, devamlı karıştırın.Pişen kiraz köftelerini yoğurdun içine alın. Kesilmemesi için tahta kaşıkla yavaş yavaş karıştırın.Kavrulmuş soğandan 2 yemek kaşığı kadar köftenin içine ilave edin.Kaynayan köfteyi ocaktan alın. Servis ederken, her tabağın  üzerine bir kaşık kadar kavrulmuş soğan gezdirin.

Not: Malatya'da bu yemek ilkbaharda toplanan dut,kiraz,fasulye yaprakları ile yapılır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder